Maldív paraziták

maldív paraziták

RÁD TELEPSZENEK! - Élősködők kritika

Kihalás szélén a kacsacsőrű emlős Veszélyeztetett fajjá akarják nyilvánítani a kacsacsőrű emlőst ausztrál tudósok Victoria államban. Chelsea Wood, a Washingtoni Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban azt írják, a paraziták megóvása is rendkívül fontos feladat.

paraziták a szürke tőkehalon

Kevesen tudják, de csupán az ismert élősködők 4 százaléka képes embereket is megfertőzni, a paraziták ráadásul az ökoszisztéma megfelelő működéséhez is nagyban hozzájárulnak.

Wood szerint az élősködőkre elképesztő maldív paraziták sokszínűség jellemző, a társadalom azonban nem ismeri fel ezen biodiverzitás jelentőségét. A kutatók új tanulmányukkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy egyre nagyobb veszélyben vannak az élősködők, illetve funkcióik.

A csapat maldív paraziták olyan pontot vázolt, melyeket az elkövetkező évtizedben megvalósítva nagyban segíthetjük az élősködőket.

férgek gyűrűben

Az egyik legfontosabb cél az, hogy a parazitafajok legalább felét tudományosan leírják a következő maldív paraziták évben, az élőlények pontos megismerése ugyanis a természetvédelem egyik legalapvetőbb lépése. A tanulmányban a szerzők kiemelik, hogy az embereket és háziasított állatokat támadó élősködőket kontrollálni kell, ezen fajokra nem vonatkoznak védelmi terveik.

A természetben ugyanakkor a paraziták elengedhetetlenek, többek közt a túlszaporulatot is megakadályozhatják.

Paraziták a testben a tünetek jeleit

Az élősködők teljes életciklusuk során gyakran több típusú állatot is megfertőznek. Bizonyos paraziták például eleinte halakat vagy kétéltűeket támadnak, majd később madarak testébe költöznek.

maldív paraziták hogyan lehet megszabadulni a parazitáktól a vastagbélben

Wood és kollégái 16 kaliforniai tóban elemezte a jelenséget, a vizek felében úgy módosították a környezetet, hogy odavonzzák a madarakat. Néhány év után a szakértők felmérték a tavakban élő parazitákat, és megállapították, hogy bizonyos fajoknak kedvezett, míg másokat akadályozott a madarak jelenléte.

A nyitólapról ajánljuk

Úgy tűnik, a környezeti átalakulásra az egyes élősködők eltérő módon reagálnak. Ez azt jelentheti, hogy a jövőben bizonyos paraziták, illetve a hozzájuk köthető betegségek gyakoribbá, míg mások ritkábbá válnak majd. Forrás: ng.

Egy második családvédelmi akcióterv folytatását is tervezik. Búcsúztatása

Olvassa el is