Férgek moszatban

6.3. Laposférgek
Kis férgek moszatban pukkanás volt a kambriumi robbanás előtt Dulai Alfréd Bolygónk élővilága millió évvel ezelőtt indult elképesztő fejlődésnek, amikor a kambriumi robbanásnak nevezett földtörténeti esemény során viszonylag rövid időn belül sok különböző állatcsoport jelent meg a tengerekben. Egy Dél-Kínában található kis falu, Lantian közelében feltárt gazdag ősmaradványanyag azonban arra utal, hogy már 60 millió évvel korábban is élt egy tengeri moszatokból és féregszerű állatokból álló, változatos élővilág az egykori csendes vizű mélytengeri környezetben. Az itt elpusztult élőlények millió évvel később közel ősmaradvánnyal örvendeztették meg a paleontológusokat. A Kínai Tudományos Akadémia, a kínai Északnyugati Egyetem és az amerikai Virginia Tech kutatói a legutóbbi Férgek moszatban -ben számoltak be az oxigénmentes vízben lerakódott üledék fantasztikus leleteiről.

Laposférgek A laposférgek a törzsfejlődés során a szervek kialakulásának szintjére jutottak és testük több sejtrétegből áll. Az űrbél elkeskenyedett és az férgek moszatban bél — mint szerv — jött létre belőle, miközben a bél fala és a testfal között testüreg alakult ki.

férgek moszatban mik az emberre káros pinwormok

Az evolúció során a testüreges állatok fejlődése két, egymással párhuzamos ágon folytatódott. Az egyik csoportban az űrbél nyílása maradt a szájnyílás, ezeket az állatokat ősszájúaknak nevezzük; ebbe a csoportba tartoznak a laposférgek is. A másik csoportnál a szájnyílás nem az űrbél nyílásából, hanem új helyen — általában az űrbél nyílásával férgek moszatban póluson alakult ki, őket újszájúaknak nevezzük róluk később írunk.

baba gyógyszer férgek számára

A fentebb leírtak alapján a laposférgek szövetekkel, szervekkel, testüreggel rendelkező ősszájú állatok. A laposférgek törzsébe három osztály sorolható: az örvényférgek, a szívóférgek mételyek és a galandférgek. Az egynyílású bélcsatortán történik a táplálék felvétele és a salakanyag leadása is.

férgek moszatban kerek féreg kezelés a szemben

A bélcsatorna szétágazó, minden sejthez közel viszi a tápanyagokat, így az anyagszállítást is elvégzi. Nincs külön légzőszervük, így szervezetükbe diffúzióval kerül be az oxigén, ugyanígy távozik a szén-dioxid. Mivel a tápanyagokat férgek moszatban béledényrendszer egészen a sejtek közelébe juttatja, a légzési gázok pedig diffúzióval jutnak be és ki a laposférgek szervezetébe, férgek moszatban nincs szükségük keringési szervrendszerre. A nem élősködő, szabadon mozgó laposférgek például az örvényférgek a vizek aljzatain mászkálnak vagy úsznak, ezért először a feji végüket érik ingerek a környezetükből, ennek következtében az idegsejtek nem egyenletes elosztásban vannak a laposférgekben, hanem elöl — a feji végükön — csoportosulnak, úgynevezett dúcokat alkotnak.

férgek tünetei és gyógyszerei

A feji részen található két dúcot haránt irányú férgek moszatban kapcsolják össze, és ezekből egy hosszanti idegköteg lép ki. A laposféreg testfelépítése forrás: sulinet.

a nyitó parazita a zongorán

férgek moszatban Az örvényférgek kedvező körülmények között kettéosztódással ivartalanul szaporodnak, mely során az állat a közepe táján kettéfűződik, majd mindkét rész kiegészül, ebből következik, hogy nagy regenerációs képességgel rendelkeznek.

Kísérletekkel bizonyították, hogy egy planária a testének századnyi töredékéből is képes kiegészülni. Kedvezőtlenebb körülmények között ivarosan szaporodnak, hímnősek, a megtermékenyítés kölcsönösen zajlik. A hazánkban élő laposférgek példafajait a 7.

Ridgeback-Mix-Max-Mangoworms

Olvassa el is